floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Catalpa bignonioides
 
Dikmen Vadisi / Ankara - Mayıs 2014 © Serdar Ölez
Catalpa bignonioidesCatalpa bignonioides
Gözlem bildir
Katalpa
Bignoniaceae / Catalpa / Catalpa bignonioides
mapmapmap
Katalpa (Catalpa bignonioides) Katalpagiller (Bignoniaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Yukarı Sakarya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Katalpa olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde boru ağacı, puro ağacı veya kurt yemeyen olarak bilinir. Bilimsel olarak Catalpa bignonioides Walter şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Walter kısaltması bilim insanı Thomas Walter (1740-1789) için kullanılmıştır.

Morfoloji


20 m boylanabılen olan bu ağacın yaprakları 10-25 cm uzunluğunda, yumurta şeklindedir. Ayanın tabanı yuvarlak veya sığ olarak yürek biçiminde, ucu sivridir. Oğuşturulduğu zaman kötü kokar. 15-20 cm uzunluğundaki salkım tipi kurullarda yer alan çiçekleri beyaz renklidir. İç kısmında 2 sarı çizgisi vardır. Kapsül meyve 40 cm`ye ulaşan uzunlukta, kalın çepherlidir ve aşağıya doğru sarkık durur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Catalpa bignonioidesBahçelievler / Çankaya / Ankara
Mart 2023 ©Serdar Ölez
Catalpa bignonioidesDikmen Vadisi / Ankara
Mayıs 2014 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Catalpa türleri: C.bignonioides




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)