floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Hypericum androsaemum
 
Yenice / Karabük - Mayıs 2019 © Ahmet Demirtaş
Hypericum androsaemumHypericum androsaemumHypericum androsaemumHypericum androsaemumHypericum androsaemum
Gözlem bildir
Kamaniça
Hypericaceae / Hypericum / Hypericum androsaemum
mapmapmapmapmapmapmap
Kamaniça (Hypericum androsaemum) Kantarongiller (Hypericaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 250-1300 m yükseklikler arasında; ağaçlık dere kenarlarında ve toprak yığınlarında gelişim gösterirler.

Türkçe literatürde genellikle Kamaniça olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kantaron olarak bilinir. Bilimsel olarak Hypericum androsaemum L. şeklinde tanımlanır.

Hypericum etimolojisi

Hypericum Yunancada `üzeri, üzerinde` anlamına gelen ὑπέρ (hupér) kelimesi ile `çalılık, funda` anlamına gelen ἐρείκη (ereíkē) kelimesinin birleşiminden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


30-90 cm boylanabilen, çalımsı formda gelişen otsu bir türdür. Yapraklar 4-9 cm boyda; sapsız veya dalı kavrayan/saran formda; genişçe yumurtamsı veya yumurtamsı-dikdörtgenimsi şekilli; küt uçlu, yuvarlatılmış, hafifçe dar tepeli veya sivrimsi uçludur. Çiçeklenme Haziran-temmuz ayları arasında; çanak yapraklar 8-12 mm, dikdörtgenimsi-yumurtamsı veya genişçe yumurtamsı, meyvelenme döneminde de kalıcı ve genişleyen; taç yapraklar 6-10mm, ters yumurtamsı; ercikler hemen hemen taç yaprakların boyunda; boyuncuk ovaryumdan daha kısa boyutlardadır. Meyve çileğimsi (etli ve çekirdeksiz); 7-10 mm boyutlarda, genişçe silindirik-elipsoid veya küremsi şekilde; kırmızımsı renktedir ve yaprak dökümünde siyah renge döner.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Hypericum androsaemumYenice / Karabük
Mayıs 2019 ©Ahmet Demirtaş
Hypericum androsaemumMaçahel / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Hypericum androsaemumYenice / Karabük
Haziran 2018 ©Serdar Ölez
Hypericum androsaemumArıt / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Hypericum androsaemumKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Hypericum androsaemumKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Hypericum türleri: H.adenotrichum, H.albiflorum, H.amblysepalum, H.androsaemum, H.apiculatum, H.armenum, H.atomarium, H.aucheri, H.auriculatum, H.aviculariifolium, H.bilgehan-bilgilii, H.bithynicum, H.bourgaei, H.bupleuroides, H.calycinum, H.capitatum, H.cardiophyllum, H.cerastioides, H.confertum, H.crenulatum, H.cuisinii, H.cymbiferum, H.davisii, H.elegans, H.elongatum, H.empetrifolium, H.fissurale, H.formosissimum, H.havvae, H.hedgei, H.helianthemoides, H.heterophyllum, H.hircinum, H.hirsutum, H.huber-morathii, H.ichelense, H.imbricatum, H.karjaginii, H.kotschyanum, H.lanuginosum, H.laxiflorum, H.leprosum, H.linarioides, H.lycium, H.lydium, H.lysimachioides, H.malatyanum, H.marginatum, H.microcalycinum, H.minutum, H.monadenum, H.montanum, H.montbretii, H.neurocalycinum, H.nummularioides, H.olivieri, H.olympicum, H.orientale, H.origanifolium, H.pallens, H.pamphylicum, H.papillare, H.perfoliatum, H.perforatum, H.peshmenii, H.polyphyllum, H.pruinatum, H.pseudolaeve, H.pseudorepens, H.pumilio, H.retusum, H.rumeliacum, H.rupestre, H.russeggeri, H.salsolifolium, H.salsugineum, H.saxifragum, H.scabroides, H.scabrum, H.sechmenii, H.sorgerae, H.spectabile, H.ternatum, H.tetrapterum, H.thasium, H.thymbrifolium, H.thymifolium, H.thymopsis, H.trachyphyllum, H.triquetrifolium, H.uniflorum, H.uniglandulosum, H.vacciniifolium, H.vaccinioides, H.venustum, H.vesiculosum, H.xylosteifolium




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)