floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Araucaria angustifolia
 
Botanik Parkı / Rize - Aralık 2017 © Serdar Ölez
Araucaria angustifoliaAraucaria angustifoliaAraucaria angustifolia
Gözlem bildir
Brezilya Çamı
Araucariaceae / Araucaria / Araucaria angustifolia
map
Brezilya Çamı (Araucaria angustifolia) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Türkiye`de doğal gelişimi yoktur; 500-2300 m yükseklikler arasında; Brezilya, Paraguay ve Arjantin kesişimindeki dar bir alandaki subtropikal ormanlarda, asitli topraklarda doğal gelişim gösterir. Tehlike altında bir türdür; son 100 yıl içerisinde tür popülasyonunun %97`si yok olmuştur.


Türkçe literatürde genellikle Brezilya Çamı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde parana çamı veya candelara çamı olarak bilinir. Bilimsel olarak Araucaria angustifolia (Bertol.) Kuntze şeklinde tanımlanır.

Araucaria etimolojisi

Araucaria: Şilide bir yerleşim adı olan Araucodan türetilmiştir; Araucodan anlamındadır.

angustifolia etimolojisi

Angustifolia Latincede `dar` anlamına gelen `angustus` kelimesi ile `yaprak` anlamına gelen `folium` kelimesinin birleşiminden türetilmiştir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Bertol. kısaltması bilim insanı Antonio Bertoloni (1775-1868) için kullanılmıştır; Bertoloni (1775-1868) İtalyan bir bitki bilimcidir. Kuntze kısaltması bilim insanı Carl Ernst Otto Kuntze (1843-1907) için kullanılmıştır.

Morfoloji


40 m boy ve 1 m gövde çapı oluşturabilen, herdem yeşil, egzotik odunsu bir türdür. Çam olarak adlandırılmasına karşın Pinus türü ile ancak uzaktan akrabadır. Gövde kabuğu içi ve reçine kırmızımsıdır. Yapraklar kalın, sert, pulsu, üçgen biçimli, 3–6 x 0.5–1 cm, keskin kenarlı ve keskin uçludur; yapraklar ağaç üzerinde 10-15 yıl kalır. Çift evciklidir (erkek ve dişi bireyler ayrıdır); polenler rüzgar ile taşınır; erkek kozalak dikdörtgenimsi, 10–18 x 1.5–2.5 cm; dişi kozalak polenizasyondan sonra 18 ayda olgunlaşır; küremsi, geniş, 18–25 cm çaptadır; 100–150 tohum barındırır; tohumlar fındığımsı ve yaklaşık 5 cm uzunluktadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Araucaria angustifoliaBotanik Parkı / Rize
Aralık 2017 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Araucaria türleri: A.araucana, A.heteropylla




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)