floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Prometheum sempervivoides
 
Ahmetadil / Akyurt / Ankara - Temmuz 2017 © Ahmet Demirtaş
Prometheum sempervivoidesPrometheum sempervivoidesPrometheum sempervivoidesPrometheum sempervivoidesPrometheum sempervivoides
Gözlem bildir
Horozlalesi
Crassulaceae / Prometheum / Prometheum sempervivoides
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Horozlelesi (Prometheum sempervivoides) Damkoruğugiller (Crassulaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1200-2900 m yükseklikler arasında; taşlık yamaçlar ve döküntü alanlarda doğal gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Prometheum sempervivoides (Fischer ex M.Bieb.) H.Ohba şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. ex kısaltması, bu kısaltmayı takip eden ismin bu türü kabul görür şekilde yayınladığı ancak bunu `ex´ kısaltmasından önce gelen yayıncının kabul görmeyen açıklamalarına dayandırdığını belirtir. M.Bieb. kısaltması bilim insanı Friedrich August Marschall von Bieberstein (1768-1826) için kullanılmıştır. H.Ohba kısaltması bilim insanı Hideaki Ohba (1943-) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Çiçekli dalları 7-20 cm yükselen, iki yıllık, sukulent türdür. Gövde dik ve havlıdır. Yapraklar dipte rozet dizili, yumurtamsı, 1-3 x 0.7-1.5 cm, keskin uçlu,havlı, basit, eflatunumsu, sapsız; sapta daha küçük ve birbirinden ayrıktır. Çiçeklenme Haziran-Ağustos ayları arasında; çiçek durumu yalancı şemsiye, 30-150 çiçekli, 5-12 cm çapta; çiçekler 5 parçalı, sapcıklı; çanak yapraklar 2-4 mm, keskin uçlu; taç yapraklar açık parlak kırmızı, 6-8 mm; ercik 10; folikül seyrek havlı, genişçe ve kırmızımsı renktedir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Prometheum sempervivoidesDağyolu / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Prometheum sempervivoidesAhmetadil / Akyurt / Ankara
Temmuz 2017 ©Ahmet Demirtaş
Prometheum sempervivoidesAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Prometheum sempervivoidesPülümür / Tunceli
Aralık 2017 ©Ebru Yüce Babacan vd.
Benzer taxonlar
Prometheum sempervivoides eşisimleri/sinonimleri: Sedum sempervivoides, Sedum sempervivum, Rosularia sempervivoides, Sedum kurdistanicum
Türkiye´de doğal yayılan Prometheum türleri: P.aizoon, P.chrysanthum, P.muratdaghense, P.pilosum, P.rechingeri, P.sempervivoides, P.serpentinicum




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)