floranatolica
floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-

7 Günde Orta Avrupa - 3.gün(1.bölüm)

Yelda Kovuk, 2010

Bratislava / Slovakya

SLOVAKYA Orta Avrupa´da eski Çekoslavakya´nın bir parçası. 1993 de Çekoslavakya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak ikiye bölünmüş. Slovakya 2004 de Avrupa birliği üyesi olmuş...
20 yy a kadar Avusturya-Macaristan İmparatorluğu`nun en önemli şehirlerinden biri olan Bratislava, Slovakya´nın başkenti. Şehir aynı zamanda ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel merkezi. Tuna nehri kıyısında bulunan şehirin hem Avusturya`ya hem de Macaristan`a sınırı var. Dünyada iki devlete sınırı olan iki başkent ten biri Bratislava (Diğeri de Viyana) Avusturya`nın başkenti Viyana`nın 60 km kadar uzaklıkta. 450 bin civarında nüfusa sahip. Şehire girişte modern bir köprü karşılıyor bizi, yerli halk benzerliğinden dolayı UFO köprüsü olarak çağırıyormuş. Şehir Eski ve Yeni olarak ikiye ayrılmış. Eski Şehrin en dikkat çekici yapıları kale, St. Martin Katedrali, St. Michael Kapısı. St. Michael Kapısı şehrin sıfır noktasını gösteriyor. Ortaçağdan kalan kapının altında bu sıfır noktasından Dünya şehirlerine olan uzaklıkları verilmiş. Bizde Türkiye´den İstanbul şehrini görüyoruz, 1231 km. Yürürken yerdeki kraliçe tacı şeklinde ki plakalar dikkatimizi çekiyor. Tam 190 adetmiş ve kraliyet yolunu gösteriyormuş. Bu yolu takip ederek Şehir turu yapabilirmişiz. Şehri turlarken heykellerle de karşılaşıyorsunuz. Şehre ilk girişte Masalcı Anderson´un heykeli karşılıyor bizi. Herkes bilir Kibritçi Kız masalını. Anderson bu şehirde gördüğü bir kızdan esinlenerek yazmış bu masalı. Slovaklar da minnetlerini göstermek için heykelini dikmiş. Logar kapağından kafasını çıkarıp etrafı seyreden işçiyi temsilen de bir bronz heykel var. Adı Çumil. Onun hemen yanında da heykeli taklit eden bir mim sanatçısı insanları eğlendiriyor. Cumil 1997 yılında eski şehrin yeniden inşaasını anlatmak amacıyla yapılmış. Bir de geçen yüzyılda Bratislava´da yaşayan zihinsel engelli Natsi abi dedikleri kişinin heykeli var. Bir rivayete göre sevdiği kızı kavuşamayınca deliren Natsi abi, fötr şapkasını çıkararak, yoldan gelip geçenleri selamlarmış. Çok sevilen bu kişiyi anmak için şehre heykelini dikmişler ve şapkanın altında durunca da dileklerinin kabul olduğuna inanmışlar. Şehrin ana meydanında ise bir banka yaslanmış bronz Napolyon heykelini görüyorsunuz. Napolyon heykeli ise 1805 yılındaki istilayı hatırlatmak için yapılmış. Şehirde bir birinden güzel mimari özellikler sergileyen yapılar var. Bunlardan biri de Ulusal Tiyatro binası ve önünde ki Ganymeda çeşmesi. Bratislava parke taş döşeli dar sokaklarıyla şirin bir şehir. Dolaşırken karşılaştığımız Ahşap tezgahlarda ki hediyelik eşyalar da dikkat çekici, cezbedici.
Bratislava Budapeşte \'den Viyana \'ya giderken uğradığımız, birkaç saat geçirdiğimiz bir şehir. Daha ayrıntılı gezilebilecek bir şehir. Tur programına dahil.