DDbtn



Plantae | Magnoliophyta | Magnoliopsida | Solanales

Solanaceae


-
Toplam 42 cins
Toplam 11 cins
Toplam 42 takson


Solanaceae ailesi altındaki cinsler

Acnistus Atropa Bouchetia Browallia Brugmansia Brunfelsia Calibrachoa Capsicum Cestrum Chamaesaracha Cyphomandra Datura Duboisia Fabiana Goetzea Hunzikeria Hyoscyamus Iochroma Jaborosa Jaltomata Leucophysalis Lycianthes Lycium Mandragora Margaranthus Nectouxia Nicandra Nicotiana Nierembergia Nothocestrum Oryctes Petunia Physalis Quincula Salpichroa Salpiglossis Schizanthus Scopolia Solandra Solanum Streptosolen Withania

Genel anlatım [1]

Otsu, çalı, bazen sarılıcı veya küçük ağaçlardır. Ağsı damarlanmaya sahip yaprakları tam kenarlı veya dişlidir; kulakçıkları yoktur. Sarmal ya da üstteki yaprakları karşılıklı dizilir. Erselik olan çiçekleri tek tek ve yan durumlu veya birçoğu bir arada kurullar (simoz) oluşturur; çiçekleri aktinomorf ya da nadiren zigomorftur. Çanak (3-) 5 loplu veya dişli, kalıcı, meyve aşamasında da az-çok belirgindir. Taç tekerleksi, çan veya huni şeklinde ve 5 lopludur. Tomurcuk aşamasında loplar katlanmış, burulmuş veya kiremitsi dizilmiştir. Stamenler (4-) 5 tane, tacın tüp kısmına yapışık ve tacın lopları kadar uzunlukta devam eder; bazen 1 veya daha fazlası üreyimsizdir. Ovaryum üst durumludur; normalde eğik ve 2 karpellidir, nadiren 4 gözlü, perdeler nadiren bozulmuş ve meyve tek gözlü olabilir. Stigma 1 tane, başçık basit veya lopludur. Meyve üzümsü ya da kapaklı veya septisid kapsüldür; çok sayıda tohum taşır; familyanın birçok taksonunda zehirlidir. Tohumları albüminli, nadiren albüminsizdir (Bailey, 1977; Rehder, 1977; Davis, 1978). Solanaceae familyasının her iki yarı kürenin tropik, ılıman ve serin yerlerinde yayılmış olan 2000’den fazla türü vardır. Bunlardan birçoğu uzun zaman önce kültüre alınmış, selekte edilmiş tütün, patates, domates ve benzeri gibi faydalı bitkilerdir.

Solanaceae ailesinin Türkiye'deki doğal taksonları

Atropa
Atropa belladonna

Capsicum
Capsicum annuum

Datura
Datura innoxia
Datura metel
Datura stramonium

Hyoscyamus
Hyoscyamus albus
Hyoscyamus aureus
Hyoscyamus muticus
Hyoscyamus niger
Hyoscyamus pusillus
Hyoscyamus reticulatus

Lycium
Lycium anatolicum
Lycium barbarum
Lycium chinense
Lycium depressum
Lycium europaeum
Lycium ruthenicum
Lycium shawii

Mandragora
Mandragora autumnalis
Mandragora officinarum

Nicotiana
Nicotiana glauca
Nicotiana rustica
Nicotiana tabacum

Physalis
Physalis alkekengi
Physalis angulata
Physalis philadelphica
Physalis pubescens

Scopolia
Scopolia carniolica

Solanum
Solanum aethiopicum
Solanum alatum
Solanum americanum
Solanum angustifolium
Solanum decipiens
Solanum dulcamara
Solanum elaeagnifolium
Solanum luteum
Solanum melongena
Solanum pseudocapsicum
Solanum sisymbriifolium
Solanum tuberosum
Solanum woronowii

Withania
Withania somnifera

Türkiye'den bildirilen Solanaceae gözlemleri

Kaynaklar
1) Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye´nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684 s.
2) Dünyadaki bitki türleri listesi için PLANTS Database | USDA PLANTS veritabanından yararlanılmıştır (USDA (2019),https://plants.sc.egov.usda.gov/).
3) Bitkilerin varsa Türkiye'de tespit edilen türler listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).


Creative Commons Lisansı Gezenadad site seal Kim bu gezenadam