Etli sodaotu (Salsola crassa) Ispanakgiller (Amaranthaceae) ailesinden bir türdür. Deniz seviyesinden 1000 metre yükseklikte; nemli ve tuzlu topraklarda yetişir. Türkiye΄de Orta Kızılırmak ve Konya alt bölgelerinde yayılış gösterir.
Salsola türleri yaygın olarak Orta ve Güneybatı Asya, Kuzey Afrika ve Akdeniz’in kurak bölgelerinde yayılış göstermektedir (Guma ve ark. 2010). Salsola crassa tek yıllık halofitik bir türdür ve birçok tür için toksik olan tuzlu topraklarda yayılış göstermektedir. Yıldıztugay ve ark. (2014), S.crassa’nın fide evresinde aşırı tuzlu koşulları tolere edebilen bir tür olduğunu bildirmiştir.
Salsola crassa havadaki nemi yüzeylerindeki kıllar sayesinde yakalar, bir kez su damlacıkları oluştuğunda giderek büyümeye başlar. Bunlar daha sonra ya yerçekimi nedeniyle aşağıdaki zemine damlar ya da daha büyük su damlacıkları halinde birleşirken, aynı zamanda Salsola crassa yaprağının eğriliği boyunca aşağı doğru yuvarlanır (sis toplama ve su kanal mekanizması). Endüstriyel olarak üretilen lifli malzemeler Salsola crassa bitkisinin bu sis toplama davranışını örnek alır ve taklit eder; hidrofobik yüzeyler, çoklu ve farklı uzunluklardaki kanal yapılarının toplam nem toplama verimliliğini yüzde 300΄ün üzerinde artırılabildiğini göstermiştir (Gürsoy ve ark., 2017).