floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Limonium gmelinii
 
Ödemiş / İzmir - Ekim 2022 © Serdar Ölez
Limonium gmeliniiLimonium gmeliniiLimonium gmeliniiLimonium gmeliniiLimonium gmeliniiLimonium gmeliniiphotos
Gözlem bildir
Çardaksüpürgesi
Plumbaginaceae / Limonium / Limonium gmelinii
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Çardaksüpürgesi (Limonium gmelinii) Kardikenigiller (Plumbaginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Batı ve Orta Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Limonium gmelinii (Willd.) Kuntze şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Willd. kısaltması bilim insanı Carl Ludwig Willdenow (1765-1812) için kullanılmıştır. Kuntze kısaltması bilim insanı Carl Ernst Otto Kuntze (1843-1907) için kullanılmıştır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Limonium gmeliniiÖdemiş / İzmir
Ekim 2022 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Limonium türleri: L.anatolicum, L.angustifolium, L.bellidifolium, L.caspium, L.echioides, L.effusum, L.globuliferum, L.gmelinii, L.graecum, L.gueneri, L.iconicum, L.lilacinum, L.meyeri, L.ocymifolium, L.pycnanthum, L.sieberi, L.sinuatum, L.smithii, L.tamaricoides, L.vanense, L.virgatum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)