floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cardamine tenera
 
Karagöl / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Mustafa Gökmen
Cardamine tenera
Gözlem bildir
Narinköpükotu
Brassicaceae / Cardamine / Cardamine tenera
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Narinköpükotu (Cardamine tenera) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1100-2500 m yükseklikler arasında; bataklıklar, çayırlıklar ve su kenarlarında gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Cardamine tenera S.G.Gmel. ex C.A.Mey. şeklinde tanımlanır.

Cardamine etimolojisi

Cardamine cins adı Yunanca kardamon kelimesinden türetilmiştir; kardamon aslında kakuledir ve zencefil ailesindeki alakasız bir başka bitkiden elde edilir. ex kısaltması, bu kısaltmayı takip eden ismin bu türü kabul görür şekilde yayınladığı ancak bunu `ex´ kısaltmasından önce gelen yayıncının kabul görmeyen açıklamalarına dayandırdığını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. S.G.Gmel. kısaltması bilim insanı Samuel Gottlieb Gmelin (1744-1774) için kullanılmıştır. C.A.Mey. kısaltması bilim insanı Carl Anton von Meyer (1795-1855) için kullanılmıştır; Meyer bir Alman (daha sonra Rus vatandaşı olmuştur) botanikçi ve kaşiftir.

Morfoloji


Çok yıllık otsu bitki. Gövdeler boylu, narin, tabanda 2-3 mm kalın. Yapraklar lirat, 3 çifte kadar dişli, terminal diş her zaman daha geniş ( nadiren dip dişlerin tümü terminal dişeindirgenmiş ). Gövde yaprakları benzer fakat daha küçük. Taç yapraklar 8-12 mm, menekşe renginden soluk açık mora kadar, bazen beyaz. Baklamsı meyve neredeyse yayılı.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Cardamine teneraKaragöl / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Cardamine türleri: C.abchasica, C.bulbifera, C.flexuosa, C.graeca, C.hirsuta, C.iberica, C.impatiens, C.lazica, C.penzesii, C.pratensis, C.purpurascens, C.quinquefolia, C.raphanifolia, C.tenella, C.tenera, C.uliginosa




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)