floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Malus sylvestris
 
Turnadere / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Salih Usta
Malus sylvestrisMalus sylvestrisMalus sylvestris
Gözlem bildir
Yabanelması
Rosaceae / Malus / Malus sylvestris
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Yabanelması (Malus sylvestris) Gülgiller (Rosaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Malus sylvestris (L.) Mill. şeklinde tanımlanır.

sylvestris etimolojisi

Sylvestris epiteti ΄orman/ağaç ile ilgili΄ anlamına gelen Latince silvanus kelimesinden türetilmiştir; genellikle türün yetişme ortamına işaret eder. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Mill. kısaltması bilim insanı Philip Miller (1691-1771) için kullanılmıştır; Miller İskoç kökenli İngiliz botanikçidir; hayatı boyunca Chelsea Physic Garden´da bahçevan olarak çalışmıştır; 1731 yılında The Gardener´s Dictionary adlı eserini yayınlamıştır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Malus sylvestrisTurnadere / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Salih Usta

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
YETERSİZ VERİ / DATA DEFFICIENT
Yeterli bilgi bulunmamaktadır. Tükenme riski değerlendirmesi yapılamamaktadır.

Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan M. sylvestris taksonları: Malus sylvestris subsp. orientalis, Malus sylvestris subsp. orientalis var. microphylla, Malus sylvestris subsp. orientalis var. orientalis, Malus sylvestris subsp. sylvestris
Türkiye´de doğal yayılan Malus türleri: M.pumila, M.sylvestris
Gözlem bildirilen diğer Malus türleri: M.domestica




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)