floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Xanthoria parietina
 
Kaş / Antalya - Ekim 2010 © Serdar Ölez
Xanthoria parietina
Gözlem bildir
Altın Zırh
/ Xanthoria / Xanthoria parietina
map
Altın Zırh (Xanthoria parietina) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir türdür. Bu tür egzotik bir tür olabilir; bir kültür türü olabilir; veya henüz doğal tür kayıtlarımıza ekleyemediğimiz bir tür olabilir. Ağaç dallarında, kuş pisliklerinin çokça olduğu kıyı kayalıklarında ve çatılarda sıklıkla görülür.

Morfoloji


Xanthoria parietina bir mantar olmakla beraber, liken olarak da adlandırılır. Likenler iki veya daha fazla organizmadan oluşan bir ortakyaşam formudur. Altın Zırhta likenin gövdesini Xanthoria parietina mantarı oluşturur ve altında tek hücreli yeşil yosunlar bulunur. Mantar yosunu güneşin kuvvetli UV etkisinden ve susuzluktan korur, karşılığında yosun ona fotosentez yoluyla elde ettiği besinleri verir. Altın Zırh dikkat çekici sarı renktetir, bulunduğu yüzeye yayılır, basık ve yaprak gibi loblar oluşturur ve sporlarını yüzeyindeki parlak turuncu kase şekilli haznelerde üretir. Güneşli açık ve nitrojence zengin alanlarda bulunur. Ağaç dallarında, kuş pisliklerinin çokça olduğu kıyı kayalıklarında ve çatılarda sıklıkla görülür.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Xanthoria parietinaKaş / Antalya
Ekim 2010 ©Serdar Ölez




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)