floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Picea glauca
 
Kuğulu Park / Ankara - Nisan 2016 © Serdar Ölez
Picea glaucaPicea glaucaPicea glauca
Gözlem bildir
Ak Ladin
Pinaceae / Picea / Picea glauca
map
Ak Ladin (Picea glauca) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Türkçe literatürde genellikle Ak Ladin olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kanada ladini olarak bilinir. Bilimsel olarak Picea glauca (Moench) Voss şeklinde tanımlanır.

Picea etimolojisi

Picea cins adının Latincede `reçine` anlamına gelen pix kelimesinden türetildiği sanılmaktadır.

glauca etimolojisi

Glauca Latincede deniz rengini tanımlamak için kullanılan ve `gümüşi, parlayan, mavinsi-yeşil veya mavimsi-gri` anlamına gelen glaucus kelimesinden türetilmiştir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Moench kısaltması bilim insanı Conrad Moench (1744-1805) için kullanılmıştır. Voss kısaltması bilim insanı Andreas Voss (1857-1924) için kullanılmıştır.

Morfoloji


25m`ye kadar boy, 5m`ye kadar tepe çapı yapabilen, herdem yeşil bir ağaç türüdür. Gövde kabuğu 5–10cm çaplı dairesel plakalar halinde pulludur. Yapraklar iğne biçimli 12–20 mm uzunluğundadır. Bir evciklidir. Dişi çiçek bir önceki yıla ait sürgünün ucunda, dip kısımlarda kiremit dizilişinde birkaç pul ile çevrelenmiş halde bulunur. Erkek çiçek ise bir evvelki yıla ait sürgünlerde bulunan iğne yaprakların koltuğunda yer alır. Kozalaklar yumurta şeklinde uzunca silindir veya yuvarlak formda olup aşağı ve yanlara doğru yönelmişlerdir. Olgunlaşmadan önce yeşil-koyu kırmızı daha sonra kahverengi renktedir. Kozalaklar olgunlaştıklarında bile açılmaz, olduğu gibi yere düşerler...

listMaplistPiclist

Gözlemler


Picea glaucaDodurga / Çankaya / Ankara
Nisan 2022 ©Serdar Ölez
Picea glaucaKoru / Çankaya / Ankara
Eylül 2021 ©Serdar Ölez
Picea glaucaKuğulu Park / Ankara
Nisan 2016 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Picea türleri: P.orientalis
Gözlem bildirilen diğer Picea türleri: P.abies, P.pungens




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)