floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Thuja orientalis
 
Çayyolu / Ankara - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Thuja orientalisThuja orientalis
Gözlem bildir
Doğu mazısı
Cupressaceae / Thuja / Thuja orientalis
map
Doğu mazısı (Thuja orientalis) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir türdür. Bu tür egzotik bir tür olabilir; bir kültür türü olabilir; veya henüz doğal tür kayıtlarımıza ekleyemediğimiz bir tür olabilir.

Thuja orientalis Türkçede Doğu mazısı olarak adlandırılır.

Thuja etimolojisi

Thuja Antik Yunancada 'Irια (thúia), θύα (thúa)' olarak adlandırılan ve Afrikaya özgü ve bugün servigiller ailesinden Tetraclinis articulataya için kullanılan adlandırmadır; taxonomide düzensiz adlandırmalardan biridir.

orientalis etimolojisi

Orientalis Latincede orientale kelimesinden gelir ve doğuyu hatırlatan veya doğudan gelen anlamına gelir; Asya veya Avustralya kaynaklı tür dağılımına dikkat çeker.

Morfoloji


20m`ye kadar boylanan, 1m gövde çapı oluşturabilen herdem yeşil bir ağaçtır. Dalları yatay veya yukarı doğru yönelmiştir. Kabuk kızıl kahverengi ile açık gri kahverenginde, ince, uzunlamasına soyularak dökülür. Dallar kısa ve sıktır. Pul yapraklar açık sarı, yeşil veya koyu yeşil renklerdedir. Yaprak kurulları gövdeye diktir. Kozalaklar 4-6 çift ince, esnek puldan oluşur, yumurta biçimli ve 8-16mm uzunluktadır. Tohumlar küçük ve çok hafif ve elips şeklindedir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Thuja orientalisÇayyolu / Ankara
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Thuja orientalisAnkara
Mayıs 2017 ©Fuat Turan
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Thuja türleri: T.occidentalis




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)