floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Gagea reticulata
 
Eymir Gölü / Ankara - Mart 2020 © Serdar Ölez
Gagea reticulataGagea reticulata
Gözlem bildir
Ağ yıldızı
Liliaceae / Gagea / Gagea reticulata
mapmapmapmapmapmapmapmap
Ağyıldızı (Gagea reticulata) Zambakgiller (Liliaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 450-1000 m yükseklikler arasında; kuru bozkırlar, nadas tarlaları ve yol kenarlarında gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Gagea reticulata (Pall.) Schult. & Schult.f. şeklinde tanımlanır.

Gagea etimolojisi

Gagea cins adı Sir Thomas Gage (1781 - 1820)`e ithafen adlandırılmıştır; Gage bir İngiliz doğa bilimcidir.

reticulata etimolojisi

Reticulata {Latince}: ağsı, ağ şeklinde. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Pall. kısaltması bilim insanı Peter(Pyotr) Simon von Pallas (1741-1811) için kullanılmıştır. Schult. kısaltması bilim insanı Josef August Schultes (1773-1831) için kullanılmıştır; Schultes Avusturyalı bir bitki bilimcidir. Schult.f. kısaltması bilim insanı Julius Hermann Schultes (1804-1840) için kullanılmıştır.

Morfoloji


15 cm kadar boylanabilen, soğanlı bir türdür. Soğanlar lifli gömlekli ve 1-5 cm borumsu ağsı tuniklidir, kökler kalınlaşmaz genellikle toplu yoğun püsküller halindedir; sıklıkla kısa kök filizi verirler. Dip yaprak sadece 1 adet, hemen hemen şeritsi, ~1 mm genişliktedir ve çiçek kurulunun boyundan daha uzundur. Çiçeklenme Mart-Nisan aylarında; çiçek durumu şemsiyemsi, 4-12 cm boyda; sap yaprakları 3-5 adet, çevresel dizili, şeritsi, en alttaki çiçeklerden uzun; çiçekler 2-5 adet; çiçek sapı 1.5-6 cm, narin, gevrek tüylü, çiçek kurulu sapına eşit veya daha uzunca; çiçek örtüsü dilimlerinin iç kısmı sarı, dışı yeşil, şeritsi-mızraksı, 15-20 x 2-3 mm ve sivri uçludur. Kapsül küresel, çiçek örtüsü dilimlerinden daha kısadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Gagea reticulataEymir Gölü / Ankara
Mart 2020 ©Serdar Ölez
Gagea reticulataAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Gagea türleri: G.antakiensis, G.bithynica, G.bohemica, G.bulbifera, G.chanae, G.chlorantha, G.chomutovae, G.chrysantha, G.confusa, G.fibrosa, G.foliosa, G.gageoides, G.glacialis, G.goekyigitii, G.graeca, G.granatellii, G.helenae, G.juliae, G.liotardii, G.luteoides, G.peduncularis, G.pratensis, G.reticulata, G.sivasica, G.taurica, G.tenera, G.tenuissima, G.uliginosa, G.vanensis, G.villosa




Kaynaklar
  1. Davis, 1984, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:8 Page:315
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)