floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Polygala anatolica
 
Nallıhan / Ankara - Mayıs 2016 © Serdar Ölez
Polygala anatolicaPolygala anatolicaPolygala anatolica
Gözlem bildir
Yılanyoncası
Polygalaceae / Polygala / Polygala anatolica
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Yılanyoncası (Polygala anatolica) Sütotugiller (Polygalaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 30-2500 m yükseklikler arasında; taşlık yamaçlar, toprak yığınları ve dik kayalıkların çıkıntılarında gelişir.

Bilimsel olarak Polygala anatolica Boiss. & Heldr. şeklinde tanımlanır.

Polygala etimolojisi

Polygala cins adı Yunancada `çok` anlamına gelen poly- öneki ile `süt` anlamına gelen gala kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; bu cins bitkilerinin ineklerde süt verimini tetiklediğine inanılmasından dolayı bu şekilde adlandırıldıkları düşünülmektedir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır. Heldr. kısaltması bilim insanı Theodor von Heldreich (1822-1902) için kullanılmıştır; Heldreich bir Alman botanikçidir.

Morfoloji


60 cm kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler çok sayıda ve yukarı doğru yükselir şekilde gelişir. Yapraklar almaşık dizili; alt yapraklar ispatulamsı-mızraksı, üst yapraklar mızraksı-şeritsi formda ve alt yapraklardan daha büyüktür. Çiçeklenme Mayıs-Ağustos ayları arasında; çiçek kurulu terminal, ± tüysüz; brakte çiçek sapından uzun; çiçekler soluk eflatunumsu pembe renkte; üst çanak yapraklar dışbükey değil; iç çanak yapraklar ters yumurtamsı-eliptik formda ve 7-10 x 3-5 mm boyutlardadır. Kapsül meyve dikdörtgenimsidir ve kademeli olarak sapa doğru daralır; sap kapsülden daha kısa ve kanatlıdır; kanat genişliği tüm kapsül çevresinde aynı genişliktedir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Polygala anatolicaCankurtaran / Pülümür / Tünceli
Haziran 2023 ©Ahmet Demirtaş
Polygala anatolicaNallıhan / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Polygala anatolicaKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Polygala anatolicaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Polygala anatolicaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Polygala anatolicaKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Polygala anatolicaPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Polygala türleri: P.alpestris, P.anatolica, P.comosa, P.hohenackeriana, P.inexpectata, P.major, P.monspeliaca, P.myrtifolia, P.papilionacea, P.peshmenii, P.pruinosa, P.stocksiana, P.supina, P.transcaucasica, P.venulosa, P.vulgaris




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)