floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Hyles euphorbiae
 
Kandil / Konya - Kasım 2017 © Serdar Ölez
Hyles euphorbiaeHyles euphorbiaeHyles euphorbiaeHyles euphorbiaeHyles euphorbiaeHyles euphorbiaephotos
Gözlem bildir
Sütleğen güvesi
/ Hyles / Hyles euphorbiae
map
Yetişkin güveler yaz başlarında ve ortalarında kozalarından çıkarlar. Çiftleştikten sonra dişiler sütleğen yapraklarına tek tek veya küçük kümeler halinde yumurtalarını bırakırlar. Kuluçkadan sonra larvalar sütleğen yaprakları ve çiçekleri ile beslenir. Olgun larvalar pupa yapmak için toprağa girerler. Yılda bir veya iki nesil ürerler, oluşturdukları pupa içerisinde toprakta kışlarlar.
Hyles euphorbiae larvaları 2300 m yüksekliklere kadar; sıklıkla ardıç popülasyonlarının bulunduğu bölgelerde; kumlu otlaklar, taşkın dolguları, kireçtaşı yamaçlarda; sütleğen türlerinin (sıklıkla Euphorbia paralias, E.cyparissias ve E.characias) yapraklarında yaşarlar.


Morfoloji


Yetişkin bireylerin boyu 2-3 cm, kanat açıklığı ise 5 - 7.7 cm arasındadır.
Gövde açık kahverengi renktedir ve üzerinde çeşitli beyaz ve koyu kahverengi desenler mevcuttur.
Ön/üst kanatların geneli soluk sarı-gri veya lavanta-gri renktedir; ön kenarların ortası ve kanatların dip kısmı koyu kahverengi noktalı; kanat ucundan başlayarak kanat iç kenar boşluğuna doğru uzanan koyu kahverengi bir bant vardır; ön ve dış kenarlar pembe veya gri renkte tozlu görüntüde olabilir.
Arka/alt kanatların siyah hakim renktedir; dış kenarları soluk yeşilimsi renktedir; kanat ortasında pembemsi-kahverengimsi geniş bir bant bulunur ve bu bant merkezde beyaz renk alır.
Tırtıl/larvalar gözalıcı renk ve desenlere sahiptir ve arka uçlarında belirgin bir kuyruk/boynuz bulunur. Genç larvalar yeşil, sarı ve siyah desenlere; olgun larvalar ise belirgin kırmızı, siyah, sarı ve beyaz renkte desenlere sahiptir. Olgun larvalar 10 cm uzunluğa yaklaşabilir; rahatsız olduklarında, sümüksü yeşil bir sıvı salgılarlar.
Pupa/kozalar 3.5-5 cm uzunluğunda ve koyu kahverengi renktedir. Gelişimlerini tamamlayan tırtıllar toprak seviyesinin hemen altında gevşek kozalar oluşturur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Hyles euphorbiaeÇay / Afyonkarahisar
Ağustos 2022 ©Ahmet erdem göçmen
Hyles euphorbiaeSivas
Temmuz 2021 ©Enes Aktürk
Hyles euphorbiaeKovalı / Ulaş / Sivas
Temmuz 2021 ©Gazi Gürlevük
Hyles euphorbiaeKaraburun / İzmir
Ekim 2019 ©Serdar Ölez
Hyles euphorbiaeKandil / Konya
Kasım 2017 ©Serdar Ölez




Kaynaklar
  1. Spurge hawkmoth Hyles euphorbiae (Linnaeus, 1758). (n.d.). Butterflies and Moths of North America | collecting and sharing data about Lepidoptera. https://www.butterfliesandmoths.org/species/Hyles-euphorbiae
  2. Hyles euphorbiae. (n.d.). Biological Control : A Guide to Natural Enemies in North America. https://biocontrol.entomology.cornell.edu/weedfeed/Hyles.php
  3. European lepidoptera and their ecology: Hyles euphorbiae. (2020, May 6). European Lepidoptera and their ecology - Website of Wolfgang Wagner. https://www.pyrgus.de/Hyles_euphorbiae_en.html
  4. Üst görünüm fotoğrafı / Dorsal view photo By Didier Descouens - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67009507
  5. Yumurta fotoğrafı / Eggs photo by Joan Carles Hinojosa Galisteo - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16823702
  6. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  7. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)