floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Lysimachia atropurpurea
 
Dereli / Beypazarı /Ankara - Mayıs 2020 © Mustafa Gökmen
Lysimachia atropurpureaLysimachia atropurpureaLysimachia atropurpureaLysimachia atropurpureaLysimachia atropurpureaLysimachia atropurpureaphotos
Gözlem bildir
Mor kargaotu
Primulaceae / Lysimachia / Lysimachia atropurpurea
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Morkargaotu (Lysimachia atropurpurea) Çuhaçiçeğigiller (Primulaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı ve Orta Karadeniz, Orta Kızılırmak, Konya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1000 m yükseklikler arasında; makilikler, açık taşlık alanlar, tarlalar ve yol kenarlarında yetişirler.


Bilimsel olarak Lysimachia atropurpurea L. şeklinde tanımlanır.

Lysimachia etimolojisi

Lysimachia cins adı M.Ö. 309-308 yıllarında, Büyük İskender’in komutanlarından Lysimakhos tarafından Gelibolu Yarımadası'nda kurulan Lysimakheia şehrine atıfta bulunmaktadır.

atropurpurea etimolojisi

Atropurpurea Latincede `siyah` anlamına gelen ater kelimesi ile `pembe` anlamına gelen purpurea kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; çiçeklerin rengine işaret etmektedir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


20-65 cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Gövde dik ve± yoğun salgılı tüylü-tüylüdür. Yapraklar almaşık dizili, sapsız; yaprak ayası 30-110 x 4-15 mm boyutlarda, mızraksı-şeritsi veya ± ispatula biçimli, kenarlar dalgalı veya değil, yüzeyi kırmızımsı salgı bezleri ile noktalı gibidir. Çiçeklenme Mayıs-Ekim ayları arasında; çiçekler sapsız, terminal başak kurullarda; brakte 2.5-5.5 mm uzunlukta; çanak loblar şeritsi-mızraksı, salgılı tüylü-tüylü, yüzeyi kırmızımsı salgı bezleri ile noktalı gibi, 3.2-7.5 x 1.1-1.5 mm; taç koyu eflatun, tüysüz, loblar dikdörtgenimsi-ispatula biçimli, 5.5-7.5 x 1.3-1.6 mm boyutlarda; ercikler taçtan daha uzuncadır. Kapsül meyve 4-5 mm çapta, tüysüz, yüzeyi kırmızımsı salgı bezleri ile noktalı gibidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Lysimachia atropurpureaKızılcahamam / Ankara
Mayıs 2022 ©Serdar Ölez
Lysimachia atropurpureaDereli / Beypazarı /Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Lysimachia atropurpureaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Lysimachia türleri: L.atropurpurea, L.dubia, L.japonica, L.nummularia, L.punctata, L.verticillaris, L.vulgaris




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)