floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Fumaria capreolata
 
Mavişehir / Karşıyaka / İzmir - Şubat 2021 © Serdar Ölez
Fumaria capreolataFumaria capreolataFumaria capreolataFumaria capreolataFumaria capreolataFumaria capreolataphotos
Gözlem bildir
Keçi şahteresi
Papaveraceae / Fumaria / Fumaria capreolata
mapmapmapmapmap
Keçişahteresi (Fumaria capreolata) Haşhaşgiller (Papaveraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 300 m yükseklikler arasında; döküntü alanlarda doğal olarak gelişirler.


Bilimsel olarak Fumaria capreolata L. şeklinde tanımlanır.

Fumaria etimolojisi

Fumaria cins adı Latincede `duman´ anlamına gelen fumus kelimesinden türetilmiştir; muhtemelen bazı türlerinin kök kokusuna işaret etmektedir.

capreolata etimolojisi

Carpeolata Latincede `sülük, sülüklü´ anlamına gelen capreolus kelimesinden türetilmiştir. Sülük (İng:tendril) botanik sözlüğünde bitki gövdesinin tırmanmasını sağlayan ipliksi, basit veya dallanmış, genellikle yaprak, nadiren gövde metamorfozu olan organlarına verilen isimdir.  Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


1 m kadar boylanabilen, tek yıllık, tırmanıcı, otsu bir türdür. Yapraklar 2-3 kat derin tüysü parçalıdır. Çiçeklenme sıklıkla Şubat-Haziran ayları arasında gerçekleşir; çiçek kurulları ~ 20 çiçekli ve uzun saplıdır; brakte şeritsi-mızraksı formda ve çiçek sapından biraz daha kısadır; çiçek sapı meyve zamanı geriye doğru kıvrılır; çanak yapraklar 4-6 x 2.5-3 mm boyutlarda ve oval formdadır, tabana yakın kısımları dişlidir; taç 10-12 mm uzunlukta ve beyaz renktedir. Meyve 2-2.3 x 1.8-2.3 mm boyutlardadır, yüzeyi pürüzsüz veya çok zayıfça kırışıktır, boyun kısmı belirgin etlidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Fumaria capreolataKemer / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Fumaria capreolataSamandağ / Hatay
Mart 2022 ©Serdar Ölez
Fumaria capreolataMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Şubat 2021 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan F. capreolata taksonları: Fumaria capreolata subsp. capreolata
Türkiye´de doğal yayılan Fumaria türleri: F.asepala, F.capreolata, F.densiflora, F.gaillardotii, F.judaica, F.kralikii, F.macrocarpa, F.officinalis, F.parviflora, F.petteri, F.rostellata, F.schleicheri, F.vaillantii




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Çeviri: Ölez S., 2020)
  2. Fumaria capreolata. (7 Aralık 2020). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved February 20, 2021, from https://en.wikipedia.org/wiki/Fumaria_capreolata
  3. ŞENER, B. (1982). Türkiye'de Yetişen fumaria L. Türleri ve BU Türlerin Alkaloitleri Üzerinde Araştırmalar. Ankara Universitesi Eczacilik Fakultesi Dergisi, 083-104. https://doi.org/10.1501/eczfak_0000000279
  4. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  5. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  6. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  7. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)