floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Echinops sp.
 
Yuvar / Siverek / Şanlıurfa - Temmuz 2021 © Serdar Ölez
Echinops sp.Echinops sp.Echinops sp.Echinops sp.Echinops sp.Echinops sp.photos
Gözlem bildir
Topuz dikeni
Asteraceae / Echinops / Echinops sp.
map


Türkçe literatürde genellikle Topuz dikeni olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kirpi dikeni veya şeytandikeni olarak bilinir.

Echinops etimolojisi

Echinops cins adı Yunanca “kirpi” anlamına gelen ekhinos kelimesi ile “kafa” anlamına gelen ops kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; cinsin dikenli görünümlü çiçek durumuna atıfta bulunur.

sp. etimolojisi

sp. İngilizcede 'tür, türü' anlamına gelen specie kelimesinin kısaltmasıdır.

Morfoloji


30-120 cm boylanabilen, iki veya çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler dik kabarık çizgilidir. Yapraklar basit yapraktan üç derin tüysü yaprağa kadar farklılıklar gösterebilir; saplı veya sapsızdır. Kapitulum tek çiçeklidir; birçok kapitulum küremsi başlarda (topuzlarda) taşınır; brakte küçük ve geriye büküktür. Filariler çok sıralıdır, kiremitvari veya üstüste gelmiş şekilde dizilidir, beyaz tüylerle çevrilidir; dışta kalanlar ispatula biçimlidir, uç kısımları dışa doğru ayrıktır ve en küçük boyda olanlardır; ortadakiler şeritsi-mızraksı formda ve sivri uçludur, içtekilere göre daha uzundur, uçları serbest veya bitişiktir. Çiçekler erdişidir, borumsudur ve mavi, yeşil veya beyazdır. Sert kabuklu meyveler az-çok dikdörtgenimsi-silindiriktir, yüzeyi yoğun ülgerlidir; papus taç şeklinde dizili kısa bitişik veya serbest tomurcuk kabuğu benzeri sert kıllıdır; 1 tohumludur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Echinops sp.Çandır / Kalecik / Ankara
Eylül 2021 ©Serdar Ölez
Echinops sp.Ayvaşık / Beypazarı / Ankara
Ağustos 2021 ©Serdar Ölez
Echinops sp.Güzelkonak / Gevaş / Van
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Echinops sp.Yuvar / Siverek / Şanlıurfa
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Echinops sp.Yuvar / Siverek / Şanlıurfa
Temmuz 2021 ©Mustafa Gökmen
Echinops sp.Korulu / Gerger / Adıyaman
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Echinops sp.Altunhüseyin / Pülümür / Tunceli 
Eylül 2019 ©Mustafa Gökmen
Echinops sp.Balpayam / Pülümür / Tunceli
Eylül 2019 ©Mustafa Gökmen
Echinops sp.Yukarı Gökdere / Isparta
Temmuz 2019 ©Serdar Ölez
Echinops sp.Yayladere / Bingöl
Haziran 2015 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Echinops türleri: E.acantholepis, E.adenocaulos, E.adenoclados, E.albidus, E.antalyensis, E.borae, E.chardinii, E.dumanii, E.emiliae, E.gaillardotii, E.heterophyllus, E.melitenensis, E.mersinensis, E.microcephalus, E.onopordum, E.orientalis, E.ossicus, E.phaeocephalus, E.polyacanthus, E.pungens, E.ritro, E.ritrodes, E.sphaerocephalus, E.spinosissimus, E.tenuisectus, E.tournefortii, E.transcaucasicus, E.vaginatus




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Çeviri: Ölez S., 2021)
  2. Selamoğlu, H. Ş., Vural, C. (2017). Echinops phaeocephalus (Asteraceae) Türünün Antimikrobiyal ve Antioksidan Aktivitesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 20(4)
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)