floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Thuja occidentalis
 
Botanik Parkı / Ankara - Temmuz 2015 © Serdar Ölez
Thuja occidentalisThuja occidentalisThuja occidentalis
Gözlem bildir
Batı Mazısı
Cupressaceae / Thuja / Thuja occidentalis
map
Batı Mazısı (Thuja occidentalis) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Thuja occidentalis L. şeklinde tanımlanır.

Thuja etimolojisi

Thuja Antik Yunancada 'Irια (thúia), θύα (thúa)' olarak adlandırılan ve Afrikaya özgü ve bugün servigiller ailesinden Tetraclinis articulataya için kullanılan adlandırmadır; taxonomide düzensiz adlandırmalardan biridir.

occidentalis etimolojisi

Occidentalis tür adı Latince `batı´ anlamındadır; sıklıkla türün doğal yetişme ortamının Batı Yarımküre´de olduğuna atıfta bulunur.  Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Thuja occidentalisBahçelievler / Çankaya / Ankara
Mart 2023 ©Serdar Ölez
Thuja occidentalisBotanik Parkı / Ankara
Temmuz 2015 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Thuja türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)