floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Sarcocornia perennis
 
Bostanlı / İzmir - Şubat 2019 © Serdar Ölez
Sarcocornia perennis
Gözlem bildir
Koca geren
Amaranthaceae / Sarcocornia / Sarcocornia perennis
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Kocageren (Sarcocornia perennis) Ispanakgiller (Amaranthaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Orta Karadeniz, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2 m yükseklikler arasında; doğrudan deniz dalgalarını almayan tuzlu-çamurlu topraklarda gelişim gösterirler.

Türkçe literatürde genellikle Kocageren olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde deniz börülcesi olarak bilinir. Bilimsel olarak Sarcocornia perennis (Mill.) A.J.Scott şeklinde tanımlanır.

Sarcocornia etimolojisi

Sarcocornia Yunancada `etli` anlamına gelen sarco kelimesi ile Latincede `boynuzlu` anlamına gelen cornis kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; türün görünümüne atıfta bulunur.

perennis etimolojisi

Perennis Latincede `... boyunca` anlamına gelen per öneki ile `yıl` anlamına gelen annus kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; genellikle türün çok yıllık olduğuna işaret eder. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Mill. kısaltması bilim insanı Philip Miller (1691-1771) için kullanılmıştır; Miller İskoç kökenli İngiliz botanikçidir; hayatı boyunca Chelsea Physic Garden´da bahçevan olarak çalışmıştır; 1731 yılında The Gardener´s Dictionary adlı eserini yayınlamıştır. A.J.Scott kısaltması bilim insanı Andrew John Scott (1950-) için kullanılmıştır.

Morfoloji


10-20 cm boylanabilen, 2 m çapta örtü oluşturabilen, çok yıllık, otsu veya az-çok odunsu bir türdür. Gövde gençlikte sarımsı-taze yeşil, yaşlandıkça kahverengimsi veya kırmızımsı, tüysüz; ana dallar yere yayılı; yan dallar çok sayıda, başlangıçta dik ve sukulent, sonraları sıklıkla ipliksi, soyulmuş gibi ve yayılı; boğum boğum görünümde; boğumlar 3-5 mm çapta, 6-12 mm boydadır. Yapraklar her boğumda iki adet, indirgenmiş, 1-2 mm uzun, az-çok keskin uçlu, tabanda fincan formlu bir kına bitişik, kenarlar ince ve kurudur. Çiçeklenme Temmuz-Kasım ayları arasında; çiçek durumu başak, terminal, silindirik, basit veya birleşik, ana gövde ucundaki başak diğerlerinden daha büyük, diğer başaklar sadece bazı yan dalların uçlarında, 1-6 cm uzun, 2-3.5 mm çapta; tepal birleşik ve sukulenttir. Tohumlar ~ 2 mm uzunlukta; tohum dış kabuğu kahverengi ve çengel tüylüdür.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Sarcocornia perennisBostanlı / İzmir
Şubat 2019 ©Serdar Ölez
Sarcocornia perennisKaraburun peninsula, E. of Cesme / İzmir
1988 ©Davis ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Sarcocornia türleri: S.obclavata, S.perennis




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)