floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Heracleum sphondylium
 
Kıbrıs / Mamak / Ankara - Haziran 2019 © Serdar Ölez
Heracleum sphondyliumHeracleum sphondyliumHeracleum sphondyliumHeracleum sphondylium
Gözlem bildir
Devesil
Apiaceae / Heracleum / Heracleum sphondylium
mapmapmapmapmapmapmapmap
Devesil (Heracleum sphondylium) Maydanozgiller (Apiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Batı ve Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 100-1400 m yükseklikler arasında; akarsu yakınları, hendekler ve tarla kenarlarında gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Heracleum sphondylium L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


60-200 cm boylanabilen, çok yıllık bir türdür. Gövde 7-20 mm çapta, yarıklı ve gri havlıdır. Alt yapraklar tüysü, üç yapraçıklı veya loblu, üst yüzey tüysüz, yumuşak sert kıllı veya ince ve kısa tüylerle kaplı, alt yüzey her zaman tüylü, nadiren her iki yüzü de gri havlı; gövde yaprakları dikdörtgenimsi-yumurtamsı kınlıdır. Çiçeklenme Mayıs-Haziran ayları arasında; brakteol şeritsi; ışınlar 20-50, düzensiz, 4-15 cm çapta, tüysüz veya havlı; çiçekler beyaz veya soluk sarımsı yeşil, dışta kalanlar alt türe göre parlak veya değil; ovaryum kısaca tüylü veya tüysüzdür. Meyveler genişçe ters yumurtamsı-daire şeklinde, 6-11 x 7-9 mm, çentikli, tüysüz veya nadiren sert kıllı; sırt kısmı ipliksidir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Heracleum sphondyliumKıbrıs / Mamak / Ankara
Haziran 2019 ©Serdar Ölez
Heracleum sphondyliumŞavşat / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan H. sphondylium taksonları: Heracleum sphondylium subsp. artvinense, Heracleum sphondylium subsp. cyclocarpum, Heracleum sphondylium subsp. montanum, Heracleum sphondylium subsp. ternatum
Türkiye´de doğal yayılan Heracleum türleri: H.antasiaticum, H.apiifolium, H.argaeum, H.chorodanum, H.crenatifolium, H.humile, H.paphlagonicum, H.pastinaca, H.pastinacifolium, H.persicum, H.peshmenianum, H.platytaenium, H.rawianum, H.sosnowskyi, H.sphondylium, H.trachyloma, H.transcaucasicum




Kaynaklar
  1. Davis, 1972, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:4 Page 490
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)