floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Verbena canadensis
 
Aydıncık / Mersin - Ağustos 2019 © Serdar Ölez
Verbena canadensisVerbena canadensisVerbena canadensisVerbena canadensisVerbena canadensisVerbena canadensisphotos
Gözlem bildir
Bahçe minesi
Verbenaceae / Verbena / Verbena canadensis
map
Bahçe minesi (Verbena canadensis) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Taşlık koruluklar, çakıllıklar, bozkırlar ve yol kenarlarında yetişir.

Bilimsel olarak Verbena canadensis (L.) Britton şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Britton kısaltması bilim insanı Nathaniel Lord Britton (1859-1934) için kullanılmıştır.

Morfoloji


30 cm boylanabilen, çok yıllık, Türkiye için egzotik, otsu bir türdür. Gövdeler tabandan çoklu, basit, dik, 4 köşeli ve yüzeyler ülgerlidir. Yapraklar karşılıklı dizili, ~3 x 3 cm, yumurtamsı, sığ tüysü bölmeli, havlı, keskin uçlu; sap ~2 cm uzunlukta ve ülgerli dir. Çiçeklenme Mart-Kasım arasında; çiçek kurulu başak, terminal, yoğun çiçekli; brakte ülgerli, mızraksı, dışbükey kenarlar yaprak sapına doğru iç bükey, 2 x 9 mm uzun; taç simetrik, ucu genişleyen boru şeklinde, eflatunumsu, 2 cm uzunlukta, dış kısmı salgılı tüylü havlı, içi ülgerli ve uç kısma yakın keçe tüylü; taç loblar 5 adet, 5xx 7 mm çentikli, tüysüz;iki uzun iki kısa 4 ercikli; sapçıklar beyaz, 1 mm, tüysüz; başçık yeşilimsi; boyuncuk 1.7 cm uzunlukta, tüysüz, yeşilimsi-beyaz, gömülü; tepecik 2 loblu; ovaryum yeşil, tüysüz, 4 loblu; çanak tüp 1.5 x 8 mm, dışı ülgerli ve salgılı tüylü havlı, içi havlı, 5 loblu, loblar eflatunumsu renktedir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Verbena canadensisAydıncık / Mersin
Ağustos 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Verbena türleri: V.officinalis, V.supina
Gözlem bildirilen diğer Verbena türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)