floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cercopis intermedia
 
Sarıoba / Polatlı / Ankara - Haziran 2020 © Serdar Ölez
Cercopis intermediaCercopis intermediaCercopis intermedia
Gözlem bildir
Tükürük böceği
/ Cercopis / Cercopis intermedia
map
Bitkilerin yaprak koltuklarında tükürüğe benzeyen bir köpüğe rastlayanlarınız olmuştur. Bu köpük aslında tükürük böceklerinin larvalarının kendilerini dış etkilerden korumak için geliştirdikleri bir yöntem. Yetişkin bir dişi 10-50 arası yumurta bırakıyor. Yumurtalar kışı yaprak koltukları ve yaprak altlarında geçiriyorlar. Baharla birlikte yumurtadan çıkan larvalar kendilerini bu köpükle sarıyor ve yetişkinliğe erişinceye kadar konuk oldukları bitkinin özsuyunu emerek besleniyorlar. Köpüğün tadı acı olduğundan diğer avcı böcekleri de kendilerinden uzak tutarak, güven içerisinde erişkinliğe ulaşıyorlar. Dört aileden oluşan tükürük böcekleri çok farklı yapı ve renklerde olmalarına karşın, Cercopis intermedia'nın da içinde bulunduğu Cercopidae ailesi tükürük böceklerinin en gösterişli bireylerini barındırıyor.
Güney ve Orta Avrupa (İngiltere hariç), Kuzey Afrika, Güney Rusya ve yakındoğuda; çayırlıklar, bahçeler ve orman sınırlarında yayılış gösterir. Türkiye'de de yaygın olarak gözlenmektedir. 


Morfoloji


C.sanguinolenta ile önemli benzerlikler gösterir. Gövde 8-9 mm boyda, siyah ve mavimsi madensel parıltılıdır. Baş yarım daire şeklinde, dışbükey ve C.sanguinolenta'ya göre daha yuvarlakçadır.
Clypeus
büyük ve aşağı doğru hafif paralel çizgilidir. Antenlerin birinci (
scapus
) ve ikinci segmenti (
pedicel
) siyah renkte, fıçı şeklinde; üçüncü segmenti (
flagellum
) kıl şeklinde, ince yapılı ve gri ya da beyaz renktedir.
Protoraks
önde geniş, arkaya doğru daha dardır.
Pronotum
yine C.sanguinolenta'ya göre daha büyüktür.
Scutellum
üçgenimsi yapıdadır. Kanatlar iyi gelişmiştir ve karın kanatlar tarafından tamamen örtülüdür. Alt kanat zarımsı ve
elytra
dan kısadır.
Elytra
kırmızı desenli;
clavus
un ön/iç yarısı kırmızı lekelidir, lekeler kanatlar kapalı iken birleşmezler;
corium
ortasındaki kırmızı lekeler görece olarak C.sanguinolenta'dakilerden daha büyüktür; arka/dış uca yakın olan kırmızı bant yine C.sanguinolenta'ya görece daha girintilidir. Bacaklarda hakim renk siyahtır, ancak
femur
ların son yarısı ile
tibia
ların ilk kısmı kır­mızımsı renktedir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Cercopis intermediaSarıoba / Polatlı / Ankara
Haziran 2020 ©Serdar Ölez




Kaynaklar
  1. Lodos, N. (1986). Türkiye Entomolojisi: Genel, Uygulamalı ve Faunistik, Cilt II. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi.
  2. Cercopis intermedia Kirschbaum, 1868. (n.d.). Wonders at our feet. https://naturewonders.org/picture?/1129
  3. Kaya, M. (1999). Determination of the raspberry pests and studies on the morphology, biology and ecology of the cane-boring beetle Coroebus rubi (L.) (Coleoptera: Buprestidae) in Bursa. Uludağ Üniversitesi Fen Fakültesi.
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)