floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Coprinopsis picacea
 
Akçakoca / Düzce - Ekim 2019 © Mustafa Gökmen
Coprinopsis picaceaCoprinopsis picaceaCoprinopsis picaceaCoprinopsis picaceaCoprinopsis picacea
Gözlem bildir
Saksağan mürekkep mantarı
/ Coprinopsis / Coprinopsis picacea
map
Nadiren gözlenebilen Coprinopsis picacea türü mürekkep mantarı ile karşılaşmak fotoğrafçılar için her zaman heyecan vericidir. Tek tek veya aralıklı gruplar halinde gelişen bu mantarları parlak koyu kahverengi-siyah zemin üzerine beyaz veya gümüşi gri desenleri sayesinde başka türlerle karıştırmak oldukça zordur. Tüm mürekkep mantarları gibi meyve gövdeleri kısa ömürlüdür; sabırlı bir gözlemci gün boyu başında bekleyerek onun yumurta formundan çanımsı forma geçişini ve pamuksu volva kalıntılarının parçalanarak parlak koyu şapkayı ortaya çıkarışını izleyebilir.
Saksağan mürekkep mantarları sıklıkla Mayıs-Kasım ayları arasında gözleneilirler. Genellikle tek tek veya geniş aralıklı küçük gruplar halinde; daha çok yaprak döken ağaçlardan oluşan ormanlık alanlarda; özellikle Kayın ağaçlarının altında ve daha az sıklıkla meşelerin altında gelişirler.


Coprinopsis picacea Türkçede Saksağan mürekkep mantarı olarak adlandırılır.

Coprinopsis etimolojisi

Coprinopsis jenerik adı, bu cinsin Coprinus cinsine benzerliğine işaret eder; Coprinus ise Latincede `gübre üzerinde yaşayan` anlamına gelir ve bu cinsteki bazı türlerin yaşam ortamına işaret eder.

picacea etimolojisi

Picacea Avrasya saksağanı türünün Latincede karşılığı olan Pica pica isminden türetilmiştir.

Morfoloji


Şapka
olgunlukta 3-7 cm çapta ve 7-20 cm boydadır; başlangıçta yumurta şeklindedir, daha sonra çan şeklini alır ve alt kısmı sulanmadan önce kenarları dışa açılır; dış yüzeyi siyaha yakın kahverengidir ve şapka genişledikçe yamalar halinde ayrılan gümüş-beyaz liflerle kaplıdır.
Solungaç
lar
yoğun
dur; iç tarafı sapa
genişçe bağlı
veya
serbest
olabilir; tüm mürekkep mantarlarında olduğu gibi sporlarını bırakmadan önce sulanır; önceleri beyaz-kırmızımsı renktedir, sıvılaşmadan hemen önce siyahlaşır.
Sap
7-20 cm boyda ve 0.7-1.5 cm çaptadır; yüzeyi beyazdır ve pamuksu tüylerle kaplıdır; kök tabanı genellikle hafifçe şişkindir.
Spor
lar
elipsoidal, pürüzsüz ve 13-19 x 9-12µm boyutlardadır; merkezinde bir gözenek bulunur.
Spor izi
siyahtır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Coprinopsis picaceaSarıyazı / Osmaneli / Bilecik
Aralık 2020 ©Ahmet Bilal Topçuoğlu
Coprinopsis picaceaAkçakoca / Düzce
Ekim 2019 ©Mustafa Gökmen




Kaynaklar
  1. Coprinopsis picacea, magpie Inkcap mushroom. (n.d.). Wildflowers, wild orchids, fungi, wildlife; nature books, reserves. https://www.first-nature.com/fungi/coprinopsis-picacea.php
  2. Koyuncu, M. (2017). Tokat (Reşadi̇ye) Yöresi̇nde Yeti̇şen Makromantarlar Üzeri̇nde Taksonomi̇k Bi̇r Araştırma [Master's thesis]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RrI-Krk3A-RkF4YfHofukyd5imB2djpH5C9FhzeQF13OipMW_JA4z3lazEFaeGqN
  3. Record #2605. (n.d.). MycoBank Database. https://www.mycobank.org/BioloMICS.aspx?TargetKey=14682616000002126&Rec=2605
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)