floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Armillaria mellea
 
Akçakoca / Düzce - Ekim 2019 © Mustafa Gökmen
Armillaria melleaArmillaria melleaArmillaria melleaArmillaria mellea
Gözlem bildir
Bal Mantarı
/ Armillaria / Armillaria mellea
map
Çekici ve lezzetli ismine karşın yenilebilir bir mantar değildir, isim sadece rengine atıfta bulunur. Hem kozalaklı hem de geniş yapraklı ağaçlarda parazitik olarak yaşar. Mücadele edilmezse ağaçlarda kök çürüklüğüne ve toplu ölümlere neden olur.
Meyve bahçelerindeki ağaçlar da dahil olmak üzere geniş yapraklı ağaçların üzerinde [[parazitik]]; kütüklerde, ölü köklerde ve bazen de düşen dallarda [[saprobik]] olarak ortaya çıkar. [[Meyve]] 6-30 bireylik gruplar halinde gelişir; bireyler birbirine karışmış görünümdedir, ancak birbirlerine kaynaşık değillerdir. [[Misel]]ler kök görünümünde, ipliksi, siyah renkli, tipik olarak 2 mm ve en çok 5 mm çaptadır; canlı ağaçlarda sıklıkla gövde kabuğu altında gelişir, ardından kabuk dökülür; toprak içerisinden ilerleyerek birkaç metre ötedeki ağaçlara da erişebilir. Kaydedilen en uzun Armillaria miseli 9 metredir. Bu mantar ağaç gövdesinde görüldüğü zaman maalesef ağaçta oluşan hasar geri döndürülemeyecek boyuttadır. Sadece ağaçlara değil tüm odunsu dokulu bitkilere yayılabilir. 


Morfoloji


Şapka
5-15 cm arası çaptadır; bal-sarıdan kırmızı-kahverengiye kadar değişen renktedir ve merkezde daha koyu bir alan bulunur; eti beyaz ve serttir; genç şapkalar derin dışbükeydir, merkeze doğru daha belirgin olmak üzere, ince
pul
lar görülür; olgunlaştıkça düzleşir ve genellikle dalgalı, çizgili kenar boşlukları gelişir, merkeze yakın pullar kaybolabilir.
Solungaç
lar
yoğun
dizilidir; şapkaya
genişçe bağlı
veya zayıfça
sarkık bağlı
dır; başlangıçta ten rengidir, olgunlaştıkça sarımsılaşır, en sonunda paslı lekeler oluşturur.
Sap
5-15 mm çapta, 6-15 cm boydadır; başlangıçta beyazdır, olgunlaştıkça sarı veya sarımsı-kahve renge dönüşür; tok ve sağlamdır, olgunlukta yünümsü ince lifler oluşturur.
Halka
soluk sarımsı renktedir ve olgunluğa kadar yerinde kalır.
Spor
lar 7-9 x 5-6μm boyutlarda, elipsoidal ve yumuşaktır; sivri bir ucu vardır; damlacıklı şeffaftır; hava ile temasta renk değiştirmez.
Spor izi
soluk açık krem renktedir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Armillaria melleaAkçakoca / Düzce
Ekim 2019 ©Mustafa Gökmen




Kaynaklar
  1. Armillaria mellea, honey fungus. (n.d.). Wildflowers, wild orchids, fungi, wildlife; nature books, reserves. https://www.first-nature.com/fungi/armillaria-mellea.php
  2. Armillaria mellea – Wood decay fungi of living trees. (n.d.). Wood Decay Fungi of Living Trees. https://www.treerot.com/fungi/armillaria-mellea/
  3. Kök Çürüklüğü Hastalıkları. (n.d.). T.C Tarım ve Orman Bakanlığı Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü. PDF
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)