floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Abelia grandiflora
 
Mavişehir / Karşıyaka / İzmir - Haziran 2021 © Serdar Ölez
Abelia grandifloraAbelia grandifloraAbelia grandifloraAbelia grandifloraAbelia grandifloraAbelia grandifloraphotos
Gözlem bildir
Büyük çiçekli abelya
Caprifoliaceae / Abelia / Abelia grandiflora
map
Büyük çiçekli abelya (Abelia grandiflora) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Türkçe literatürde genellikle Büyük çiçekli abelya olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde büyük çiçekli kelebek çalısı veya güzellik çalısı olarak bilinir. Bilimsel olarak Abelia grandiflora (Rovelli ex André) Rehder şeklinde tanımlanır.

grandiflora etimolojisi

Grandiflora Latincede `büyük` anlamına gelen grandis kelimesi ile `çiçek` anlamına gelen floris kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; cins içerisinde diğer türlere göre çiçeklerinin büyüklüğüne işaret eder. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. ex kısaltması, bu kısaltmayı takip eden ismin bu türü kabul görür şekilde yayınladığı ancak bunu `ex´ kısaltmasından önce gelen yayıncının kabul görmeyen açıklamalarına dayandırdığını belirtir. Rovelli kısaltması bilim insanı Renato Rovelli (1806-1880) için kullanılmıştır. André kısaltması bilim insanı Édouard-François André (1840-1911) için kullanılmıştır. Rehder kısaltması bilim insanı Alfred Rehder (1863-1949) için kullanılmıştır.

Morfoloji


2.5 m kadar boylanabilen, Türkiye için egzotik bir çalı türüdür. Yapraklar 2-4 cm uzunlukta, geniş mızrak formunda ve sivri uçludur; kenarları ince dişlidir; üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü yeşil ve her iki yüzü de tüysüzdür; sonbahar renkleri kahve rengi veya kırmızımsıdır. Çiçeklenme Haziran-Eylül ayları arasında gerçekleşir; çiçekler yaprak koltuklarında veya yan sürgünlerin ucunda terminal, tek veya bileşik salkım kurullar halindedir; taç yaprakların dip kısmı çan veya huni şeklinde birleşik ve uç kısmı 5 lopludur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Abelia grandifloraCaferağa / Kadıköy / İstanbul
Ocak 2024 ©Serdar Ölez
Abelia grandifloraAziziye / Çankaya / Ankara
Eylül 2023 ©Serdar Ölez
Abelia grandifloraBodrum / Muğla
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Abelia grandifloraMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Haziran 2021 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Abelia türleri:




Kaynaklar
  1. Agaclar.org -Türkiye'nin Ağaç Arşivi. (2021). https://www.agaclar.org/agac.asp?id=1037
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)